Jak vybrat mrazák
Chystáte se koupit nový mrazák resp. mrazničku, ale nejste si jisti, na co se zaměřit? V krátkém článku se vám pokusíme poradit, jak vybrat mrazák, který bude odpovídat vašim potřebám.
Šuplíkovou nebo pultovou mrazničku?
Když se chystáte zakoupit nový mrazák, máte dvě možnosti. Buď si vybrat šuplíkovou nebo pultovou mrazničku. V prvním případě (šuplíkový mrazák) se jedná o přehlednější model, který není náročný na místo. Naproti tomu pultová mraznička je skladnější a nemusí se tak často odmrazovat.
Kam mrazák umístit?
Když víte co, tak je ještě třeba si ujasnit, zda máte doma vhodné místo, kam mrazák umístit. Umístění mrazničky je stejné jako u chladničky, důležité je zejména suché prostředí. U mrazniček nehraje okolní teplota velkou roli, protože termostaty spínají v podnulových hodnotách.
Umístění mrazničky není vhodné v blízkosti tepelných zdrojů a v malých místnostech, kde není ventilace. V takovém případě se pak zvyšuje spotřeba energie a snižuje se účinnost chlazení.
Další důležité informace pro nákup nového mrazáku!
Mrazák vždy odmrazujeme, až když je námraza na výparníku větší jak 0,5 cm. Zpravidla to bývá 2x ročně.
Skladování potravin by nemělo být delší než 1 rok. U vepřového masa a drůbeže maximálně půl roku.
Doporučená teplota je od -18°C do -20 °C.
Signalizační panel u většiny mrazniček slouží k informaci o provozu: zelená kontrolka = mrazák v síti, červená kontrolka = nedostatečná teplota, oranžová kontrolka = super mrazení /stálý chod/.